Cursus Ergocoach

In de Zorg

 • Word een succesvol ergocoach die zaken voor elkaar krijgt
 • Ervaar het effect van goed communiceren en beïnvloeden
 • Leer collega’s verstandig om te gaan met fysieke belasting
 • Verkrijg praktische kennis over ergonomische principes en de transfer naar de praktijk
 • Volg een geaccrediteerde cursus met certificaat en studiepunten

Verminder van fysieke en mentale belasting in de zorg. Stimuleer bewustwording en gedragsverandering op de werkvloer. Bevorder het gebruik van ergonomische hulpmiddelen en technieken.

Deze cursus is bedoeld voor zorgproffesionals die als Ergocoach collega’s willen adviseren en coachen over gezond en veilig werken. Het resultaat is gezond en veilig werken en preventie van verzuim.

 

Cursus programma

Cursus programma

Kern van de cursus is: kennis over gezond werken en training van de techniek van coaching. Ergocoaches moeten allereerst uiteenlopende vormen van werkgedrag op een praktische en efficiënte manier kunnen analyseren. Vervolgens wordt van hen een terzake kundig advies verwacht over het omgaan met fysieke belasting gezonde werkgewoonten en de inzet van hulpmiddelen. In onze cursus wordt daarbij in het bijzonder aandacht besteed aan coaching en communicatieve vaardigheden.

  Module 1 - Theorie

  • Inzicht krijgen in gezonde en belastende houdingen en bewegingen
  • Hoe werken de spieren en gewichten tijdens belastende activiteiten?
  • Welke spieren kan je gebruiken om gewrichten te beschermen?
  • Wat kan je zelf doen om fysieke belasting te verlagen?
  • Zelf oefenen, ervaren en oordelen
  • Veelvoorkomende lichamelijke klachten: hoe herken je beginnende signalen en wat is je rol?
  • Takenpakket Ergocoach
  • Wet- en regelgeving en de praktijkrichtlijnen
  • Enkele oefeningen die bijdragen aan taakgerichte fitheid en het verbeteren van belastbaarheid

   

  Module 2 - Praktijk

  • Analyseren van de werkgewoonten en de werkbeleving van de medewerker en de ergonomische omstandigheden
  • Trainen van werktechnieken zoals transfers, verplaatsen binnen bed en in moeilijke houdingen werken
  • Coachen, trainen en adviseren over gunstige werkgewoonten met als doel efficiënt gebruik van spieren, minder belasting van gewrichten, voorkomen statische belasting, doelmatige inzet van hulpmiddelen, verbale- en non verbale communicatie met de cliënt
  • Geven van praktische adviezen en oefeningen, gericht op het toepassen van nieuwe inzichten en aanleren van vaardigheden
  • Selectie en leren gebruiken van hulpmiddelen
  • Bespreken van de bevindingen

   

  Module 3 - Coaching

  Echte coachvaardigheden als vragen stellen, doorvragen en de discussie aangaan op basis van wat de ergocoach signaleert zijn veel effectiever dan het recht toe recht aan en met enorm enthousiasme overtuigen van je collega’s en verkopen van de boodschap. De ergocoach leert daarvoor competenties die passen binnen “Vakinhoudelijk leiderschap ”. Het stelt echter ook eisen aan de persoonlijkheid. Over welke gedragseigenschappen zou een ergocoach moeten beschikken? Persoonlijke kwaliteiten ontwikkelen en persoonlijke groei bevorderen staat in deze module centraal waarbij gewerkt wordt met rollenspellen en praktijksimulaties.

  Onderwerpen die hierbij aan bod komen zijn:

  • Coach de coach
  • Communicatiemodellen
  • Effectief communiceren
  • Feedback geven
  • Omgaan met weerstand
  • Borgen van afspraken

  Werkwijze

  De cursus Ergocoach Zorg bestaat uit een mix van theorie, demonstraties, rollenspelen, discussies, praktijksimulaties, oefeningen en praktijk opdrachten. Er is veel aandacht voor het leren toepassen van praktische vaardigheden.

  Werkwijze

  De cursus Ergocoach Zorg bestaat uit een mix van theorie, demonstraties, rollenspelen, discussies, praktijksimulaties, oefeningen en praktijk opdrachten. Er is veel aandacht voor het leren toepassen van praktische vaardigheden.

  Je krijgt toegang tot verschillende leermaterialen, opdrachten en casestudies

  Duur van de cursus

  De basiscursus omvat een dagdeel online en 2 dagen op locatie met een tussenliggende periode van 2 weken.

  FAQ

  Wordt de cursus ook incompany gegeven?

  Wanneer meerdere collega’s tegen dezelfde uitdaging aanlopen, is een maatwerk ‘incompany’ cursus de perfecte keuze. Deze kan specifiek binnen jouw organisatie worden verzorgd

  Wanneer kan ik meedoen?

  Waarom de cursus Ergocoach in de Zorg?

  De zorgsector wordt geconfronteerd met uitdagingen rondom fysieke belasting, wat een impact heeft op de gezondheid van medewerkers en de kwaliteit van zorg. Als medewerkers in de zorg intensief fysiek belastende werkzaamheden uitvoeren, regelmatig te maken met ongemakkelijke werkhoudingen en een hoge werkdruk, is er een verhoogde kans op klachten aan arm, nek, schouders, rug, heupen en knieën. Klachten aan het bewegingsapparaat zorgen voor 38% van het werkgerelateerde ziekteverzuim. Bovendien leidt een ongunstige fysieke belasting tot het maken van fouten en een lager werktempo.

  Om klachten en arbeidsrisico’s door het zorgen voor patienten te voorkomen, moeten medewerkers goed fit zijn en hun lichaam verstandig gebruiken. Dit is te bereiken door de medewerkers praktisch te instrueren over factoren, die van invloed zijn op vitaliteit, inzetbaarheid en het ontstaan en voorkomen van blessures, gerelateerd aan werken in de zorg.

  De CURSUS ERGOCOACH ZORG geeft medewerkers de benodigde kennis, inzichten en vaardigheden om collega’s te adviseren. De insteek: bewustwording – ervaringsgericht leren – gedragsverandering – eigen verantwoordelijkheid

  Wat zijn de vervolgmogelijkheden?

  Een greep uit de vervolgmogelijkheden:

  Intervisie:
  Reguliere bijeenkomsten waar ergocoaches ervaringen kunnen delen, uitdagingen kunnen bespreken en best practices kunnen uitwisselen in een ondersteunende omgeving.

  Verdieping in haptonomische technieken:
  Leer als ergocoach leert om nog beter in te spelen op de fysieke en emotionele behoeften van zowel zorgverleners als patiënten.

  Individuele coaching en training:
  Persoonlijke begeleiding en trainingssessies om ergocoaches te helpen bij het verbeteren van hun ergonomische vaardigheden en het oplossen van specifieke uitdagingen.

  Klinische lessen:
  Training om ergocoaches in staat te stellen educatieve sessies te organiseren voor collega’s binnen de zorginstelling, gericht op het belang van ergonomie en het voorkomen van werkgerelateerde blessures.

  Herkennen en adviseren over Psychosociale Arbeidsbelasting (PSA):
  Opleiding en begeleiding om ergocoaches te helpen bij het identificeren van psychosociale arbeidsbelasting en het bieden van passend advies en ondersteuning.

  Arbo Consultancy voor Implementatie van Gezond Werken:
  Ondersteunen bij het implementeren gezond werken,  arbo beleid en het uitvoeren van risicoanalyses.

  Is de cursus geacrediteerd?

  De basiscursus laten wij op voorzoek opnieuw accrediteren door het Kwaliteitsregister V&V

  Hoe wordt de cursus geëvalueerd?

  Het doel van een evaluatie is om te achterhalen of de training waardevol was. Hierbij onderzoeken we de volgende onderwerpen:

  • Hebben de deelnemers nieuwe kennis en vaardigheden opgedaan?
  • Kunnen ze het geleerde toepassen in de praktijk?
  • Sloot de training aan bij de behoeften en verwachtingen van de deelnemers en opdrachtgever?
  • Was de manier waarop de leerstof werd aangeboden effectief?

  De resultaten van deze evaluatie gebruiken we om verbeteringen door te voeren en koppelen we terug naar de opdrachtgever.

  Wat houdt 100% tevredenheidsgarantie in?

  Op deze cursus is 100% tevredenheidsgarantie van toepassing.
  Niet tevreden dan geen factuur.

  Het aanbieden van een tevredenheidsgarantie voor de cursus Ergocoach Zorg onderstreept ons vertrouwen in de kwaliteit en relevantie van onze training. We zijn toegewijd aan het leveren van waardevolle, praktijkgerichte leerervaringen die direct toepasbaar zijn in de zorgsector. Deze garantie verzekert deelnemers van onze inzet voor hun professionele ontwikkeling en tevredenheid. Het benadrukt ook ons commitment aan voortdurende ondersteuning en aanpassing van de cursusinhoud aan de behoeften en feedback van de cursisten, waarmee we een positieve impact op hun werkpraktijk willen garanderen.

  Wat zijn ervaringen van cursisten?

  CURSUS ERGOCOACH ZORG 1