[av_one_full first min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ row_boxshadow=” row_boxshadow_color=” row_boxshadow_width=’10’ link=” linktarget=” link_hover=” padding=’0px’ highlight=” highlight_size=” border=” border_color=” radius=’0px’ column_boxshadow=” column_boxshadow_color=” column_boxshadow_width=’10’ background=’bg_color’ background_color=” background_gradient_color1=” background_gradient_color2=” background_gradient_direction=’vertical’ src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_breaking=” mobile_display=” av_uid=’av-239fgy’]
[av_textblock size=” font_color=” color=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” av_uid=’av-jvdw8csi’ admin_preview_bg=”]
TNO lanceert app BewustBelast voor inzicht in fysieke belasting
Het creëren van een gezonde werksituatie is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van werkgever en werknemers. Werkgevers verzorgen de randvoorwaarden, werknemers maken op de werkvloer iedere dag bewuste en onbewuste keuzes over hoe zij hun werkzaamheden uitvoeren. De gratis app BewustBelast ondersteunt werknemers in het maken van ‘bewust gezonde keuzes’.

App om bewuster om te gaan met fysieke belasting 1De app is bedoeld om werknemers een omslag te laten maken in het denken dat fysieke belasting ‘er nu eenmaal bij hoort’ naar ‘dit brengt risico’s met zich mee, hoe kan dit worden opgelost?’. Aan de hand van eenvoudige vragen krijgt de gebruiker inzicht in de risico’s van de eigen situatie. Daarin worden verschillende soorten fysieke belasting meegenomen, zoals hand-arm bewegingen, tillen, duwen en trekken. Vervolgens worden concrete acties aangeboden om de risico’s, die door de gebruiker aangegeven zijn, te verlagen. De app vergroot het risico-bewustzijn van werknemers, geeft werknemers inzicht in hun eigen rol bij de preventie van klachten en stimuleert ze om de gezonde keuzes te maken. Introductie van de app gebeurt bij voorkeur door het bedrijf om op die manier de samenwerking tussen werkgever en werknemers bij vervolgacties te stimuleren.
De app is geschikt voor werknemers in alle sectoren en branches die in hun dagelijks werk te maken hebben met fysiek zwaar werk. De app is gratis beschikbaar via de app store (iOS) en playstore (Android). Er is materiaal ontwikkeld voor de introductie van de app, dat de preventiemedewerker of arbo-verantwoordelijke in een bedrijf kan gebruiken, bijvoorbeeld tijdens een werkoverleg.

Hoe werkt de app? We testten het gebruik

  • Na het invoeren van gegevens zoals je naam en de branch waarin je werkzaam bent en krijg je een aantal vragen die dieper ingaan op de kenmerken van het werk.
  • Er volgen er een paar vragen over motivatie, leefstijl, vermoeidheid, klachten, specifieke handelingen en hoe die worden uitgevoerd.
  • Nadat de vragen zijn ingevuld wordt er een score berekend en krijg je suggesties over manieren om beter met fysieke belasting om te gaan.

De app fysieke blasting is eenvoudig in gebruik en goed vormgegeven. Het kan bijdragen tot meer bewustzijn van medewerkers. Daarnaast is het een handige tool om medewerkers gerichter te adviseren en te trainen. Klik hier voor uitgebreide  informatie over de app.

Meer weten ?

Neem contact op voor vragen over de app en andere tools om fysieke belasting onder de aandacht brengen.
[/av_textblock]
[/av_one_full]